Wikipedia on paljon käytetty tietolähde, olipa aihe mikä vain. Nyt voit kätevästi hakea englanninkielisestä Wikipediasta artikkeleita itslearning-kurssillesi.
Päivitetty 16.5.2018: koska Wikipedia on ns. kolmas osapuoli, emme kohta sovellettavan GDPR -tietosuoja-asetuksen vaatimusten täyttämiseksi voi oletuksena tarjota tällaistä sovellusta. Tämä artikkeli on päivitetty ohjeilla, joilla järjestelmänvalvoja voi lisätä sovelluksen omalle saitilleen.
Miten järjestelmänvalvoja voi lisätä Wikipedia-sovelluksen saitilleen
Avaa itslearningin ylävalikosta ensin ”Kehittäjä”. Jos se ei ole sinulla näkyvissä, muokkaa järjestelmänvalvojaprofiilia niin, että Rooli kehittäjäportaalissa on Kehittäjä.
Lisää sitten sovellus/application. Useimmat tiedoista voit antaa kuten haluat, mutta seuraavat kohdat ovat tärkeitä:
- Saatavuus / Available for; valitse vain oma saittisi
- SSO-tyypiksi pitää valita LTI 1.1
- URLiksi (Provider URL) pitää laittaa https://www.edu-apps.org/tool_redirect?id=wikipedia
- Muut LTI-kohdan kentät voi jättää tyhjiksi
Seuraavaksi uusi sovellus kannattaa laittaa oletuksena kaikille käyttöön. Silloin opettajien ei tarvitse itse hakea sovellusta sovelluskirjastosta käyttöönsä. Tämän voit tehdä järjestelmänvalvonnassa, kohdassa Hallitse sovelluksia.
- Avaa välilehti Oletuskäytettävyys
- Napsauta Lisää sovellus
- Valitse hierarkia, esim. ylin hierarkia, jolloin sovellus tulee kaikille käyttöön
- Valitse äsken lisäämäsi sovellus
- Valitse mille profiileille sovellus on käytössä
- Anna sovellukselle nimi
- Tallenna
Miten opettaja voi ottaa Wikipedia-sovelluksen käyttöön kurssilleen
Kun järjestelmänvalvoja on lisännyt Wikipedia-sovelluksen oletukseksi käyttöön, näet Wikipedian yhtenä kurssin resurssityyppinä.
Kun luot sillä uuden Wikipedia-artikkelin vaikkapa suunnitelmasta käsin, pääset Wikipedian hakukoneeseen. Voit esikatsella hakutuloksia, ja lisätä linkin artikkeliin. Näin lisäämäsi artikkeli tallentuu automaattisesti uuden Wikipedia-artikkelin kohteeksi. Huomaathan siis, että linkin otsikko kannattaa vaihtaa (napsauttamalla artikkelin otsikkoa).
Näin saat linkin Wikipedia-artikkeliin kurssillesi, tässä osana matematiikan kurssin suunnitelmaa: