Fronter rutiner vid läsårsskifte

Då sommarlovet närmar sig, är det dags att förbereda det kommande läsåret även i Fronter. Framför allt gäller det att kolla om gamla rum, grupper och användare kan och borde raderas, samt utvärdera behovet av att arkivera rum. Detta år har du som en Fronter admin dessutom fler verktyg till förfogande. 

Gamla rum, grupper och användarkonton

Gamla rum

Det lönar sig för rumägare och administratörer att gå genom rumlistorna och stänga samt ofta till och med radera rum som inte längre används. Under vissa omständigheter kan det löna sig att arkivera rummen (läs mer nedan).

fronter_admin_verktyg_importerat_dataNytt! Har ni en import från ett elevadministrativsystem, kan du som admin nu med några få klick radera alla importerade rum som inte tagits i bruk under läsåret. Verktyget hittar du på samma ställe som radering av gamla grupper: under fliken Verktyg, och Ta bort gammal importerad data.

fronter_radera_importerade_rum

Gamla grupper

Många får merparten av användarna och grupperna in i Fronter från ett elevadministrativsystem som Primus. Då klasserna och grupperna uppdateras före eller i början av nya läsåret, kommer en hel del av gamla grupperna bli tomma. Det lönar sig för en admin att radera alla sådana här tomma grupper, och det kan du göra med en knapp i Admin, fliken Verktyg, och Ta bort gammal importerad data.

Det lönar sig att gå genom även manuella grupper, och radera dem om de inte längre behövs.

Obs. Radering av gamla grupper är bäst att göra då nya läsåret och nya importen har kommit i gång, så att alla gamla grupper säkert är tomma.

Gamla användarkonton

Som en Fronter admin har du möjlighet att samla alla gamla användare på ett ställe, och kontrollera dem samt radera. Obs. du måste radera gamla grupper först, annars kommer du inte att hitta alla gamla användarkonton.

Arkivera rum

Vad är arkivering av rum?

Arkivering av ett rum betyder i praktiken att allt material och aktiviteter i rummet blir kvar som de varit men ingenting kan ändras. Alla deltagare görs alltså till deltagare med bara läsrättigheter. Portfolion fungerar dock som tidigare, så att alla elever har fortfarande tillgång till sina resultat mm.

När ska man arkivera?

Vill du lämna kvar möjligheten för eleverna att fortfarande kunna utnyttja rummet med dess material och resultat lönar det sig att arkivera rummet. Detta kan vara relevant speciellt för automatiskt importerade kursrum. Då nya läsåret startar och grupperna uppdateras kommer förra årets elever annars inte att hitta rummet längre, då den ursprungliga kursgruppen inte längre finns.

När ska man inte arkivera?

Vill du fortsätta använda samma rum med dina elever ska du inte arkivera rummet. Observera dock att du måste kontrollera att du har rätta elever i rummet efter att nya läsåret börjat och grupperna uppdaterats.

Hur arkiverar jag?

Bara en Fronter admin kan arkivera rum.

Innan rummet arkiveras lönar det sig att gå genom innehållet i rummet och radera allt det gamla som inte kommer att behövas. Kom ihåg att även tömma papperskorgen i rummet.

Det är en bra idé att skapa en ny korridor för rum som ska arkiveras. Ge korridoren ett tydligt namn, t.ex. ”Arkiverade rum läsår 2016/2017”. Så ska lärarna flytta sina rum hit.

Så kan du som admin arkivera rummen från fliken Arkiverade rum, under listan för alla rum. Som en ny möjlighet kan du nu dessutom filtrera vyn så den bara visar importerade rum.

Mer information

Tapio vastaa itslearning Suomen palvelutoiminnasta, ml. käyttötuki molemmille oppimisympäristöille.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Näytä tuotekohtaiset artikkelit

Viimeisimmät viserrykset

Kuulitko uutiset? Julkaisimme uuden Suunnitelmat-työkalun, joka parantaa huomattavasti oppituntien suunnittelua! Se on suunniteltu asiakkaiden avulla erittäin käyttäjäystävälliseksi. Oppituntien suunnittelusta tuli juuri paljon helpompaa! 👉 bit.ly/3WJbzxC #edtech pic.twitter.com/1jRv…

reply · retweet · favorite

Artikkeliarkisto